Terapi ne kadar sürer ?
Psikoterapinin süresi; birey veya çiftin yaşadığı sorunun içeriğine, bireylerin kendilerini açıkça ortaya koyup koymadıklarına bağlı olarak değişmektedir. Her birey veya çift ile ayrı bir çalışma planı oluşturarak sürdürülen terapi sürecinde; çiftin değişime yatkın olup olmaması ve harcadığı çabanın büyüklüğü de sürenin belirleyicilerindendir.
Terapist bize, kimin haklı kimin haksız veya neyin doğru neyin yanlış olduğunu söyleyecek mi ?
Terapi ortamı mahkeme salonu değildir. Kimin haklı olduğu ya da neyin doğru olduğu, terapistin söyleyeceği bir şey değildir ve zaten terapinin hedeflerinden de değildir. Terapide amaç, çiftin sağlıklı bir ilişkiye sahip olmasına engel olan bireysel ve ilişkiye ait özelliklerin belirlenmesi ve bunların ortadan kaldırılması veya dönüştürülmesidir.
Terapistle konuştuklarımız gizli kalır mı ?
Terapide danışana güvenli bir ortam sunulması, terapinin olmazsa olmazıdır.
“Güvenli terapi ortamı” kavramı, öncelikle konuşulan her şeyin terapist ve danışan arasında kalacağının teminatıdır.
Terapist bizi ayıplar ya da yargılar mı ?
Terapide danışana güvenli bir ortam sunulması, terapinin olmazsa olmazıdır.
“Güvenli terapi ortamı” kavramının diğer bir anlamı da; terapistin danışanı hiçbir suretle, ahlaki veya diğer değerlerle yargılamaması ve kınamamasıdır.
Terapist sadece dinler mi ?
Farklı terapi yaklaşımlarında, farklı terapist tutum ve davranışları tanımlanmaktadır.
Etkin terapi ortamı için, terapist ile danışan arasındaki “güven ilişkisi” çok önemlidir. Güveni oluşturmak için terapistin; uygun yerde - uygun oranda konuşması, uygun yerde - uygun oranda dinlemesi gerekmektedir.
İlişkilerdeki sorunlar çözülebilir mi ?
Çifti oluşturan bireylerin tutum ya da davranışlarda ilişkiyi olumsuz etkileyen noktaları bulmak veya ilişkinin eksiklerini tamamlamak yoluyla ilişkilerdeki sorunlarla başa çıkmak mümkündür.
Terapide değişip, adeta başka biri olabilir miyim ?
Terapinin amacı kesinlikle kişiyi başka biri yapmak değildir. Zaten bir insanı başlı başına değiştirmek mümkün olmadığı gibi, istenen bir şey de değildir.
Terapi genel anlamda bir değişim ve gelişim sürecidir. Ancak değişimin, kişinin kendisi tarafından istenmesi ve temel kişilik özellikleriyle karakterine saygı duyularak gerçekleştirilmesi esastır.
Terapiye gittiğimi kimlere söylemeliyim ?
Bireysel veya çift terapisi bir değişim ve gelişim sürecidir. Aynı zamanda kişi veya çiftin özelidir. Kiminle paylaşıp kiminde paylaşmayacağı kararı tümüyle kişiye aittir. Bu durumda mutlak bir doğru yoktur.
Terapiye ne sıklıkla gidilir ?
Farklı terapi yaklaşımlarında, farklı “sıklıklar” tanımlanmaktadır. Arzu Güneş, psikoterapi danışanlarıyla ortalama haftada bir kez bir araya gelmektedir.